Iva Bittová a Mucha Quartet okúzlia Slovensko slovenskými spevmi Bélu Bartóka

 

Fenomenálna česká speváčka a huslistka Iva Bittová vyráža s mladým slovenským Mucha Quartetom na spoločné turné. V šiestich slovenských mestách sa predstavia s pozoruhodným projektom, ktorý mimoriadne citlivým spôsobom spracováva unikátne výsledky celoživotnej práce geniálneho skladateľa a muzikológa Bélu Bartóka.

 

Celosvetovo známy hudobný skladateľ a vynikajúci klavirista Béla Bartók patril aj k najvýznamnejším etnomuzikológom počiatku 20. storočia. Vzhľadom na to, že vyrastal v Rakúsko-Uhorsku (narodil sa v roku 1881 v dnes rumunskom Sannicolau Mare), sústredil sa vo svojej zberateľskej práci predovšetkým na folklór týchto zemí. A to natoľko dôkladne, že len jeho zbierka slovenských ľudových piesní a nápevov (treba dodať, že jeho zbierky maďarských a rumunských sú ešte rozsiahlejšie), ktorá sa rozrastala až do jeho smrti v americkom exile v roku 1945, dnes obsahuje viac ako 3200 záznamov.

 

Výber z nich upravil pre Ivu Bittovú a sláčikový Mucha Quartet renomovaný hudobný skladateľ Vladimír Godár. Pôvabné nové verzie, ktoré rozhodne netrpia prehnanou upjatosťou k originálom ani akademickosťou, vyšli v tomto roku na CD a v digitálnej verzii vo vydavateľstve Pavian Records a na prelome novembra a decembra zaznejú naživo na piatich koncertoch v Českej republike aj na Slovensku. Naživo však zneli už pred vydaním nahrávky, prečítajte si našu reportáž z jedného z minuloročných koncertov.

 

Viac čítajte tu.

Ďaľšie správy

novinky

RECORD STORE DAY 2024

Pokračovanie

TICKETLIVE.SK - ukončenie predaja vstupeniek

Pokračovanie

50 ro(c)kov AC/DC

Pokračovanie

Skrátené otváracie hodiny 7.7.2023

Pokračovanie

11 788 titulov skladom

A ďaľšie na objednávku

Zobraziť ponuku
predajna
návrat hore